Opis planowanej inwestycji

Inwestycję Zespołu Zabudowy Wielorodzinnej zaprojektowano w Warce przy uI.Krótkiej w skład, której  wchodzić będzie 8 budynków mieszkalnych, budynk usługowy oraz  garaże. Ukształtowanie zabudowy stwarzać będzie kwartał punktowych budynków mieszkalnych o zróżnicowanej wysokości. Zróżnicowania kondygnacji pozwolą na ścisłe wpisanie się projektowanej zabudowy w istniejące otoczenie. Frontalna 5 kondygnacyjna zabudowa nawiązywać będzie wysokością do istniejącej zabudowy wielorodzinnej zlokalizowanej na wschód od terenu inwestycji. Natomiast projektowana zabudowa 3 kondygnacyjna od strony południowej do istniejącej zabudowy jednorodzinnej, zlokalizowanej w sąsiedztwie. Narożne obiekty 4 kondygnacyjne stanowić będą łagodne przejście, zachowując spójność całego zamierzenia z zabudowy 5 do zabudowy 3 kondygnacyjnej. Parterowe budynki zlokalizowane pomiędzy wschodnią, północna i zachodnią zabudową punktową stanowią uzupełnienie funkcji osiedla. Zaprojektowana komunikacja piesza została ukształtowana jako wewnętrzny ogród wypoczynkowo - użytkowy dla mieszkańców.

Punktowe budynki mieszkalne zaprojektowano w celu maksymalnego otwarcia zabudowy na otoczenie. Wnętrzne każdej kondygnacji zostało uformowane wg tej zasady. Każda z kondygnacji składa się z 6 mieszkań, gdzie 4 z nich będą lokalami narożnymi. Powierzchnie mieszkań kształtują się w zakresie 40-60 m2 gdzie mieszkania już 40m2 posiadają 2 pokoje a mieszkania 55 m2 trzy. Każdy z budynków mieszkalnych zostanie częściowo lub w pełni podpiwniczony w celu wyposażenia każdego z mieszkań w komórki lokatorskie. Budynki mieszkalne zostały zaprojektowano z centralnie zlokalizowana klatką schodową doświetloną świetlikiem dachowym. Dodatkowo każdy z budynków zostanie wyposażony w windę. Budynki garaży zaprojektowano jako parterowe połączone bezpośrednio z 2 budynkami mieszkalnymi.
Wjazd został zapewniony z projektowanej komunikacji wewnętrznej. Zaprojektowany parterowy budynek usług w części północnej będzie spełniał dwie funkcję. Od strony południowej (wewnętrznego dziedzińca osiedla) zlokalizowano przedszkole. Od strony północnej (front osiedla od uI.Krótkiej) zlokalizowano sklepy dla mieszkańców osiedla, ale również przechodniów.

box box box
Copyright (2014) BY Roza-Development Projekt i wykonanie www.pawelec.info